Hooikoorts
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts, ook wel pollenallergie genoemd, is een allergie voor het stuifmeel van grassen, bomen en planten die in bloei staan.
Symptomen van de ziekte
Bij contact met de pollen, kan je irritatie hebben aan je neus, mond, ogen en keel (luchtwegen).
De symptomen hiervan zijn:
- niezen
- jeukende ogen
- jeukende neus
- lopende neus
- waterige ogen
- verstopte neus

Welke mensen krijgen hooikoorts?
Mensen die andere allergieën hebben, hebben vaak ook hooikoorts. Maar pollen zijn niet noodzakelijk de oorzaak van hooikoorts. Ons immuunsysteem speelt hier ook een belangrijke rol bij; het kan namelijk erfelijk zijn. Het immuunsysteem maakt histamine aan als er pollen binnendringen in je lichaam. Histamine is een stof in het darmkanaal, die onschadelijk is en vrijkomt bij allergische reacties. Het werkt als een neurotransmitter in het zenuwstelsel, en heeft ook een functie in het afweersysteem.
Hooikoorts in…
Februari en maart: door allergie voor boomstuifmeel, want het is de bloeiperiode van de bomen.
Mei en juni: mensen die in deze maanden last hebben van hooikoorts zijn hebben een allergie voor grasstuifmeel. Dit komt omdat gras pas later in bloei staat.
Late zomer en herfst: klachten die in de late zomer en herfst voorkomen, kunnen verwijzen naar een allergie aan de sporen van schimmels; maar dit komt niet vaak voor.
In België heb je meestal te maken met allergieën voor:
- graspollen,
- berkenpollen,
- kruidenpollen zoals: zuring, bijvoet, guldenroede, brandnetel en weegbree …
Kan ik van hooikoorts genezen worden?
Je kan hooikoorts niet in één keer genezen. Wel kan je voor immunotherapie kiezen om dit te genezen. Het laat je immuunsysteem wennen aan de stoffen waar je allergisch voor bent (in dit geval zijn dit pollen). Echter, dit kan wel even duren voordat je daadwerkelijk over de hooikoorts bent. Je kan er ook voor zorgen dat je er minder last van hebt door minder in aanraking te komen met de pollen. Hier zijn een paar tips die je hiermee kunnen helpen:
- Hou rekening met het weer, dus vergeet niet om de hooikoorts berichten te checken op de tv en radio, en gebruik misschien ook apps of een hooikoortskalender. Die geven de hooikoortsseizoenen weer.
- Draag een zonnebril zodat je ogen minder last hebben van de pollen. Hang je wasgoed niet buiten; je kan ze beter binnen drogen.
- Neem je medicijnen 3 weken voor het hooikoortsseizoen begint!
Wat is immunotherapie?
Immunotherapie is een behandeling die je lichaam kan helpen om aan de pollen gewend te raken en om er niet op te reageren. Deze behandeling werkt met antistoffen tegen de lymfoomcellen, zodat je immuunsysteem ertegen kan vechten en sterker tegen is. Immunotherapie werkt pas later. Dus je merkt niet direct of de therapie gewerkt heeft. Dit verschilt van persoon tot persoon; het kan weken duren of soms zelfs maanden. Het effect van immunotherapie kan langer aanhouden. Dus het heeft nog steeds een effect lang na de therapie.

Wat gebeurt er in je lichaam?
Een allergische reactie is vooral het resultaat van de activatie van het humorale afweersysteem. Tijdens de meeste allergische reacties wordt in het lichaam de antistof IgE aangemaakt. Bij goed weer gaan de planten voortplanten, en bij sommige planten worden pollen of stuifmeel aangemaakt. Die komen vrij en zitten in de lucht. Bij de mensen die hooikoorts hebben gaat hun immuunsysteem de pollen en het stuifmeel niet herkennen, waardoor het zich gaat verdedigen. De witte bloedcellen beginnen histamine aan te maken. Histamine zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden en opwarmen. Als je ziek bent of geïnfecteerd raakt, kan je sneller genezen. Maar dit gebeurt ook bij hooikoorts.

Hoe is dit een ziekte van het immuunsysteem?
Als ons immuunsysteem reageert op niet-gevaarlijke stoffen, spreken we van een allergie. Het immuunsysteem reageert hier heftig op. Je kan zeggen dat het lichaam ‘in de war’ is. Het immuunsysteem activeert de antistof histamine, en hierdoor ontstaan allergische reacties. Deze antistof wordt geactiveerd wanneer er ‘schadelijke’ stoffen in het lichaam zitten. De antistoffen zorgen ervoor dat de stoffen uit het lichaam gaan. Dus wanneer er histamine aanwezig is, gaan de bloedvaten zich wijder maken. Als gevolg daarvan gaan de slijmvliezen opzwellen en wordt er meer slijm geproduceerd. De allergische reactie wordt dus veroorzaakt door histamine die wordt aangemaakt wanneer je lichaam hevig reageert op pollen.
Heeft het te maken met erfelijkheid?
Het kan zijn dat je hooikoorts hebt omdat het in de familie zit. De meeste klachten voor hooikoorts komen voor tussen de leeftijd van 10 à 30 jaar. Maar het kan ook zijn dat je hier eerder van klachten krijgt of zelfs pas later!
Wat is het verschil tussen hooikoorts en de coronabesmetting?
In de winter kan je ook een paar klachten hebben van hooikoorts. De meesten denken dat dit door het COVID-19 virus komt, maar het grootste en belangrijkste verschil is de koorts tussen hooikoorts en COVID-19. Omdat de allergie (hooikoorts) niet samengaat met koorts maar de coronabesmetting vaak wel. Dokters raden aan om tijdig aan je medicatie te starten.
Kan het kwaad?
Hooikoorts kan als irritant ervaren worden, maar het kan geen kwaad. Om hier minder last van te hebben kan je je medicijnen gebruiken.
Tips:
- Vermijd het gebruik van gestoffeerde meubels!
- Gebruik synthetische gordijnen in je huis.
- Was je haar voor het slapen gaan.
- Ga op vakantie in de bergen!
- Houd de huisdieren niet binnen maar buiten!
- Wrijf niet in je ogen. Was je ogen of gebruik een vochtig doekje.
Wist je dat …
De naam hooikoorts komt van een dokter die vroeger last had van hooikoorts in de hooiperiode. Hij voelde zich koortsachtig. En zo is de naam hooikoorts ontstaan!

Geschreven door Aslihan Kunt
Bronnen: zie bibliografie